top of page

books in croatian

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska

There is no greater joy than to share what you love with those who appreciate it

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica romana Okrutno ljeto autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

Okrutno ljeto

 

Dvostruka duga, Čakovec, 2014, ISBN 978-953-287-154-8

 

Sedamnaestogodišnji Michael Daniels je kriv. Tako misli FBI koji ga je zatočio u velik zatvor zvan New York City, zapriječivši mu svaku mogućnost izlaska iz grada, ali i neki od njegovih najbližih prijatelja koji, unatoč dvojbama, nisu pali na ispitu lojalnosti i odanosti.

 

U društvu u kojem pojedinci ne prežu ni od čega kako bi se domogli moći i utjecaja, dok drugi poduzimaju apsolutno sve kako bi preživjeli, skupina skejtera s New Manhattana nastoji živjeti normalno. Ne obazirući se na klimatske promjene koje im pušu za vratom i hvatajući se odvažno ukoštac s brutalnim, krvavim zločinom koji im se neočekivano upleo u život, dvojica od njih – Alien i Victor – kreću u potjeru za istinom kako bi dokazali Michaelovu nedužnost, skrivajući tajnu koja bi mogla zapečatiti njihovo doba nevinosti i, poput potresa, uzdrmati same temelje novoameričkog i svjetskog poretka. 

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica novele Svijet bez boja autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

Svijet bez boja

 

Epifanija, Zagreb, 2008, ISBN 978-953-7077-08-2

 

Bernard Jan ispisuje istinitu priču, dirljivo svjedočanstvo, o životu sa svojim mačkom. Bez straha i srama, u Svijetu bez boja u potpunosti ogoljuje svoje osjećaje.

Ako mi odeš za nekoliko dana, svijet će izgubiti boje i potamniti kao zemlja Mordor. Ako mi odeš i ostaviš me da besciljno lutam, sam u ovom podivljalome moru, poput broda slomljena kormila i potonulih mornara, i ako ne nađem utjehu u toplini tvojega tijela stisnutog u mom zagrljaju na kraju dana, bojim se da neću preživjeti.

 

Ovo snažno i dojmljivo djelo opisuje koliko ljubav između čovjeka i životinje može biti jaka, njihovo prijateljstvo čvrsto i postojano, a vjernost obostrano nagrađena. Svijet bez boja nas ne može ostaviti ravnodušnima, već pogađa u samo središte, razdirući oklop naše naizgled hladne, svakodnevne i proračunate pojave te nas tjera da iz sebe izvučemo i pružimo ono najbolje. 

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Poreču, Hrvatska
Naslovnica novele Potraži me ispod duge autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

Potraži me ispod duge

 

Naklada Slon, Zagreb, 1993, ISBN 953-6203-01-4 (prvo izdanje); Genesis, Zagreb, 2004, ISBN 953-6785-23-4 (drugo dopunjeno izdanje);  Katarina Zrinski, Varaždin, 2008, ISBN 978-953-236-160-5 (treće izdanje); Katarina Zrinski, Varaždin, 2015, ISBN 978-953-236-241-1 (četvrto izdanje)

 

U ovoj prekrasnoj i potresnoj priči, smještenoj u čist i nedirnut krajolik Newfoundlanda, iz profesionalno i inteligentno neobičnog kuta pisanja Bernard Jan govori o vječitoj temi ljudskog sukoba s prirodom. Potraži me ispod duge priča je s mnogo poetskih potankosti ispričanih kroz likove mladog tuljana Dannyja i njegove majke. Ganutljivim tonom opisuje stvarnost čovjekova utjecaja na svijet u kojem živimo. Dugo nakon posljednjih pročitanih redaka priča ostavlja u čitatelju dubok trag i nitko ne ostaje ravnodušan prema njoj! 

 

To je knjiga za svakoga, to je knjiga koja će vas ganuti, to je knjiga koju jednostavno morate pročitati. 

 

Knjiga Potraži me ispod duge godinama je bila uvrštena  u izbornu lektiru za 7. razrede osnovnih škola.

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica romana January River autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

January River

 

Epifanija, Zagreb, 2007, ISBN 978-953-7077-07-5 

 

January River je topla, iskrena, ljudska priča, koja govori o odrastanju, ljubavi i neraskidivoj vezi čovjeka s njegovim često najboljim prijateljem – psom. Smještena u idiličan gradić Greenfield na jugozapadu Nebraske, ona opisuje naizgled bezbrižno odrastanje glavnoga junaka Ethana McCoyja, sve dok stvari odjednom ne krenu po zlu za njega, njegova brata Williama McCoyja, Jasona Hawka i Sarah Zachariah u trenutku kad beživotno tijelo Derricka Zachariaha bude pronađeno zapetljano u grmlju na dnu rijeke January River.

 

Namijenjen ponajprije mlađem ali i starijem čitateljstvu, January River je roman koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, već budi u nama osjećaj topline u svijetu otuđenja, vječite trke i sve zahlađenijih međuljudskih odnosa sa sjetnim prisjećanjem na dane odrastanja i sazrijevanja. 

 

Kroz knjigu se provlači snažna autorova angažiranost za ekološki način života i brigu za životinje. 

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica romana Priča o Luki autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

Priča o Luki

 

Mozaik knjiga, Zagreb, 1997, ISBN 953-173-208-1

 

Eto, malac, došli smo i do kaja ove priče. Ako si možda imao kakvih dvojbi zašto ti je pričam, sad ih sigurno više nemaš. Sada znaš zašto sam ti je ispričao, a znaš i da su Luka i Kai proživjeli gotovo isto što i nas dvojica. Nije im bilo lako. Nije bilo ni nama. Ali, uspjeli su. A uspjet ćemo i mi.

 

Kao što vidiš, dragi moj prijatelju, život doista piše priče. Lijepe i ružne, radosne i tužne. Mnogo je priča napisano i mnogo priča pročitano. I sâm sam ih mnogo čuo. Ali od svih priča s kojima sam se u životu sreo, meni je ova, Priča o Luki, daleko najdraža. 

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica romana Svjetla umirućega grada autora Bernarda Jana objavljena u Hrvatskoj

Svjetla umirućega grada

 

Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1992, ISBN 86-401-0295-3

 

Rat koji je prošle godine nesmiljeno zagospodario Hrvatskom, opustošio joj obale, razrušio mostove, a gradove pretvorio u žalosne pozornice s gomilama potrganih kulisa – proizveo je slavan niz mladih i novih heroja. Bezimenih, koji su ravno iz diskoteka i iz svojih građanskih "dječjih" soba otišlo bez mnogo razmišljanja na ratišta, jer su odlazak onamo prihvatili kao svoju zadaću, i onih poznatih imena (novinara, snimatelja, glumaca) u koje su bile uprte oči i nade tihe šutljive većine. Oni koji su poput Siniše Glavaševića na svojem "radnom mjestu" postali žrtvama, istog su trenutka u srcima hrvatske mladeži zamijenili papirnate i daleke junake, žrtve nekih drugih neljudskih civilizacija. Aura smrti Jima Morrisona ili Janice Joplin, u kojima mladi naraštaj traži odgovore na zagonetke "nepodnošljive lakoće postojanja", blijedi pred Glavaševićevim patnjama ili Tunukovićevom smrti.

 

Tome naraštaju pripada Bernard Jan, a najbrojniji su mu čitatelji njegovi vršnjaci. Pročitavši roman Anđeo moga rata, posegnut ćemo sigurno i za njegovim drugim romanom Svjetla umirućega grada. Pisac na jednom mjestu kaže: “To je grad u kojem nije bilo milosti.” Danas, godinu dana nakon smrti grada, dok nas njegova prošlost duboko žalosti, sadašnjost užasava, a budućnost izaziva zabrinute strepnje, pročitajmo kako je stradanje njegovih stanovnika i branitelja u književnost preoblikovao Bernard Jan.

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Zagrebu, Hrvatska
Naslovnica romana Anđeo moga rata autora Bernarda Jana objavljenog u Hrvatskoj

Anđeo moga rata

 

Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1992, ISBN 86-401-0295-3

 

Anđeo moga rata prvi je hrvatski roman o ovom ratu i njegovim junacima, mladim ljudima naučenima na slatkasti okus Coca cole, kojima je život odjednom umjesto toga pića mladosti ponudio povijesnu čašu gorčine i žuči.

 

Kao što ovaj rat nije birao žrtve, a niti sredstva,  spreman sam povjerovati da i književnost o njemu neće biti izbirljiva; bit će dokumentarna, poučna ali i osjećajna, baš kao i Anđeo moga rata

 

Priča je to o studentu koji piše roman, ne znamo o čemu će se u njemu pričati, jer priča se o Konyevim prijateljima, njegovim roditeljima, mački, o svemu što je naoko nevažno, da bi se na kraju zbrojem nesreća pretvorio u pravu ratnu priču o ovom čudnom, ali i nadasve veličanstvenom ratu. 

 

Pred nama je hrvatski Kome zvono zvoni, ali ne zbiva se daleko, njegov prostor je Zagreb i srca mlade Hrvatske u kojima ima dovoljno mjesta za sve naše patnje i nade, smrti i osvještenja, dakle za sve ono dobro koje smo stekli iz nesreće u koju smo gurnuti.

 

Branimir Donat 

Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica hrvatskog časopisa Forum koji je objavio zbirku pjesama Razglenice s one strane stvarnosti koje je Bernard Jan napisao pod pseudonimom Michael Daniels

Razglednice s one strane stvarnosti - Odabrane pjesme Michaela Danielsa

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Forum, mjesečnik razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Godište XXXXII. Knjiga LXXIV. Broj 1-3. Zagreb, proljeće 2003, ISSN 0015-8445

 

U koktel sjete, tuge, gladi, želje i ljubavi prema životu Michael Daniels je dodao finu primjesu Rimbaudovskog, Shakespearejanskog i Carrollovskog, začinivši svoju poeziju upravo toliko dostatno da iskaže cijenjene svojim uzorima i velikanima njihova vremena a istodobno joj omogučivši da zadrži osebujnost, individualnost i prepoznatljivost.

 

Danielsova poezija je prepuna slika i simbolike; za neke će možda biti premračna ili čak i brutalna, no nikako ne bi trebalo smetnuti s uma okvir i traumatske prilike u kojima je nastajala. U tom kontekstu i imajući pred očima takvu sliku odrastanja jednog, po prirodi vedrog, dobroćudnog i dobrodušnog mladića, Michaelova poezija je upravo onakva kakva je jedino i mogla biti: sirova, okrutna, mračna, ulična. Nasuprot ovoj nalazi se pak jedna druga vrsta poezije: nježna, blaga, osjećajna, nostalgična, sanjarska, ispunjena nepresušivim izvorom ljubavi prema svojoj majci, prijateljima, životu općenito a ponajviše prema – skejtanju. Između tih dviju krajnosti smjestilo se i nekoliko pjesama ljubavne (ali ne patetične) tematike.

 

Kako bi se jednom riječju mogla objediniti i sažeti Danielsova poezija? Avangarda? Ekstravagancija? Alternativa? Underground? Teško je odlučiti se isklučivo za jedan od ovih termina, dok bi se s druge strane moglo reći da je ona sve to.

 

Michael Daniels glavni je lik Janovog romana Okrutno ljeto. Prema vlastitom odabiru, Bernad Jan odabrao je šezdesetak Michaelovih pjesama te uz Rebeccinu reviziju i blagoslov dobio priliku da zbirku odabranih pjesama Michaela Danielsa pod nazivom Razglednice s onu stranu stvarnosti predstavi ovdašnjim ljubiteljima poezije. 

Zbirka pjesama Michaela Danielsa Razglednice s one strane stvarnosti koje je u sklopu romana Okrutno ljeto napisao Bernard Jan
Fotografija Bernarda Jana snimljena u Växjöu, Švedska
Naslovnica zbirke eseja Ljubim tvoje usne tisuću puta u sklopu kojeg je Bernard Jan objavio svoj esej Razotkrivanje: moj svijet (skraćena verzija)

Razotkrivanje: moj svijet (skraćena verzija)

 

Zbirka eseja Ljubim tvoje usne tisuću puta – Muški pisci o partnerstvu, ljubavi i seksu

 

Planetopija, Zagreb, 2008, ISBN 978-953-257-091-5

 

Svim onim divnim ženama, koje sam imao sreću sresti negdje u svome životu.

 

I Yolandi, koja nije izdržala.

 

 

bottom of page